Stol

Yoko Ono

Postet av Renate

Kunst gjelder mange forskjellige kategorier, billedhuggere, malere, grafikere, skribenter er noen av områdene som går under navnet kunst.

Det finnes mange kunstnere i hvert eneste land verden rundt så det er ikke helt enkelt og trekke frem hvem som er best. Det kommer jo an på hvilken form for kunst en liker selv også.

Noen av de forskjellige kunstnerne i fra Amerika er verdt og se litt nærmere på.

Yoko Ono

Et ganske godt kjent navn er Yoko Ono, hun er nok mest kjent for og vært gift med Beatles medlemmet John Lennon.

Hun driver på med flere varianter innen kunsten som musikk, film, billedkunst og teater prosjekter.

Hun har klart å opparbeide seg et respektert navn innen kunstner miljøet både i Amerika og resten av verdenen.

Hun kommer i fra Tokyo i Japan, her ble hun født i begynnelsen av 1933. Familien var medlemmer av en av de rikeste bankfamilier i Japan så de klarte seg ganske godt. Men så kom krigen og familien måtte flykte ut i fra Tokyo og ut på landsbygda, det ble straks trangere tider for familien som måtte tigge mat for å overleve.

Da krigen var over flyttet hele familien over til New York i Amerika hvor hun kom fort inn i det kunsteristiske miljøet i byen.

Hun gikk tidlig inn i Fluxus, en kunstnerbevegelse som samlet internasjonale artister som drev med konseptkunst.

Hun ble kaldt verdens mest kjente ukjente kunstner, det kom vel etter hun lagde en serie på rundt 15 filmer som var veldig spesielle. En av dem var om rumper av folk som gikk på en tredemølle, er litt merkelig egentlig om hvor mye som kan gå under navnet kunst.

Musikken

De fleste kjente til hennes navn, men det var ikke mange som på 60 og 70 tallet som kjente til hennes kunst.

Men folk ble mere oppmerksom på hennes kunst når hun begynte og samarbeide med Lennon med musikken. Deres første album sammen kom ut i slutten av 60 tallet og heter Unfinished Music No 1 Two Virgins.

Året etter etablerte de så bandet Plastic Ono Band som besto av Ono, Lennon, Eric Clapton, Allan White og Klaus Voormann. Her ble musikkstilen delt opp, i første halvdel ble det spilt vanlig rocke musikk mens den siste halvdelen av konsertene ble det spilt Avant garde musikk med Ono som vokalist.

Da Lennon ble skutt i 1980 fortsatte hun sin musikalske karriere sammen med parets sønn Sean Lennon, og de gjorde det ganske bra videre med flere plateutgivelser.

Kunsten

Det ble mere en bare musikken på Ono etter at hun startet samarbeidet med Lennon, det ble mange turer verden rundt på utstillinger og forestillinger.

Her stilte hun gjerne ut sin kunst og det var mange forskjellige typer av kunst som hun stilte ut. Musikk, skulpturer og installasjoner som hun lagde sine egne kritiske versjoner av.

Hun har også vert på besøk i Norge flere ganger, hun hadde sin kunst utstilt på Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst i 2005 og var med som festival kunstner når Balejazz gikk av stabelen seks år tidligere.