Stol

Statuer og skulpturer

Statuer og skulpturer
Postet av Renate

Statuer og skulpturer er ofte skapt med en mening. Enten å minne oss på noe vi aldri bør glemme, eller de symboliserer noe viktig. Noen statuer er rett og slett rørende, både fysisk og psykisk. En slik statue er den av Ali og Nino. Offisielt heter den Man and Woman, og ble skapt av Tamara Kvesitadze i 2010. Skulpturen står i kystbyen Batumi, og er inspirert av sagaen om Ali og Nino. Ali var en azerbadjansk muslim som forelsket seg i den georgianske prinsessen Nino. De kom fra rivaliserende familier under første verdenskrig. Da de endelig får muligheten til å være sammen, blir Ali drept i krigen.

Skulpturen av metall er også kjent som kjærlighetsstatuen. Den viser to transparente figurer, en mann og en kvinne, som hver dag klokken 19 begynner å bevege seg mot hverandre. De to figurene glir nesten gjennom hverandre, men kobles aldri sammen. Slik blir de et symbol på mannen og kvinnen som hele tiden prøver å finne kjærlighet, men som alltid feiler. Hele forestillingen tar 10 minutter, og blir noen ganger lyst opp av et vakkert lysshow som gir figurene enda mer liv og gjør det hele enda mer rørende.

En annen skulptur som også viser menneskers lidelser, er skapt av Alexandr Milov fra Ukraina. Love heter den, og viser to voksne kropper, som sitter med ryggen til hverandre. Inni kroppene ser du to barn som står med hendene mot hverandre. Som med all kunst kommer det an på øyet som ser, men den skal forestille det indre barnet som er fanget inni en voksen kropp.

Skulpturer finnes også under vann, og den største av de alle ligger på kysten av Nassau i Bahamas. Ocean Atlas er skapt av kunstneren Jason deCaires Taylor og er en skulptur av en jente som ser ut til å bære tyngden av havet på sine skuldre. Hun er oppkalt etter den greske guden Atlas som bærer himmelen på skuldrene sine.

Minner om krig

Minner om krig
Minner om krig

Noen ganger symboliserer kunst noe enda mørkere, som for eksempel forferdelige hendelser fra krigen. The Shoes on the Danube Bank i Ungarn er et slikt eksempel. De skal minne om jødene som ble drept under 2.verdenskrig. Skapt av Can Togay og Gyula Pauer skal de symbolisere ofrene som måtte ta av seg skoene før de ble drept ved elvebredden.

Slike monumenter og skulpturer får ofte tilskueren til å føle sterkt ubehag, og det er kanskje også meningen, slik at vi aldri skal glemme det som skjedde. Trains to life- Trains to death er en skulptur av Frank Meisler som gjør vondt å se på. Den symboliserer de to ulike utfallene for barn under Holocaust. 5 barn i mørk bronse minner om de jødiske barna som ble sendt til konsentrasjonsleire og drept. 2 barn i lys bronse som viser til det langt mindre antallet barn som ble reddet og sendt til England. Norge var heller ikke fritatt for Holocaust, det er et dystert kapittel for hele menneskeheten, og selv om slik kunst er ubehagelig, er den kanskje veldig viktig og bærer håp om en bedre fremtid.