Spennende kunst midt i byen i landlige omgivelser

I Oslo trenger man ikke å reise ut av byen for å oppleve friluftslivet, og i den flotte Ekeberg parken har man både skog, kunst og ikke minst en fantastisk utsikt. Jeg har vært så heldig å besøke den relativt nyte parken et par ganger, og maken til en parkbeliggenhet skal man lete lenge etter. Men i denne omgang er det kunsten man finner i hellinga nedenfor Ekeberg, vi skal bli bedre kjent med.

Louise Borgeois

The Couple er en flott skulptur som man finner i Ekeberg parken, og det er franske Louise Bourgeois som står bak dette kunstverket. Skulpturen tar for seg forholdet mellom mennesker, og viser et par som er sammenslynget – som skal illustrere hvordan et livslangt forhold kan fortone seg. Stedet hvor skulpturen er plassert mellom de store trærne, gjør at The Couple er et meget spesielt og flott kunstverk. Denne skulpturen er uten tvil, en av de aller flotteste i Ekeberg parken.

Flyttet til USA

Louise Borgeois flyttet til USA, men er som navnet også forteller oss opprinnelig en fransk dame. Hun valgte å bosette seg i USA og flyttet aldri tilbake til Frankrike, hun ble født i 1911 og døde i 2010 – så hun ble med andre ord nesten 100 år gammel.

I sin ungdom på 1920- og 1930-tallet, så var det matematikk den unge Louise Borgeois var opptatt med. Hun startet opp på studier innen matematikk, men senere skulle det vise seg at det var kunsten som skulle bli hennes virke.

Når hun omsider valgte å ha fullt fokus på kunsten, så var det grafikk og maleri som hun arbeidet mest med. Men skulpturene kom inn i hennes kunstnerliv en gang på 1940-tallet, noe som helt klart skulle vise seg å være et klokt og riktig valg. Man kan helt klart si at hennes kunst, veksler mellom det abstrakte og det figurative, og hun bytter mellom materiale, skala og form på en flott måte. Det som gjør hennes verker ekstra spennende og interessante, er at de er selvbiografiske – altså hentet fra hennes eget liv og sitt forhold til sin egen familie.

Sent gjennombrudd

Hennes virkelig store gjennombrudd som kunstner, kom ikke før på begynnelsen av 1980-tallet. Dette skjedde når hun hadde en utstilling på Museum of Modern Art, på det som heter for en retroperspektiv utstilling. Det er noe helt spesielt på måten The Couple er arrangert på, der hvor den henger i luften i det praktfulle skogsterrenget i Ekeberg parken. Man kan tydelig se kroppsdeler som er tett omslynget, og den er muligens på grensen til det erotiske etter min mening. Jeg vil absolutt anbefale å bruke god tid når man besøker denne parken, for det er mange flotte og interessante skulpturer som fortjener oppmerksomhet og vurderinger.

Det finnes svært mange steder å oppsøke i Oslo om det er skulpturer man er opptatt av, og Frognerparken med Vigelandsanlegget er så klart en selvfølge i så måte. God tur til Oslo og kos dere med oppholdet.

Comments are closed.