Nyheter

Arkitektur og kunst langs de nasjonale turistvegene

Posted by on jul 20, 2019 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Arkitektur og kunst langs de nasjonale turistvegene

Arkitektur og kunst langs de nasjonale turistvegene

Jeg tok for meg kunst i rundkjøringer i min forrige artikkel, og slik kunstverk finnes det etter hvert ganske så mange av. Men om man er observant og har riktig fokus, så omgir vi oss med langt mer kunst langs veiene – enn det vi kanskje tenker over og er bevisst på selv. Plasseringen av denne kunsten er så klart varierende, noen av kunstverkene er plassert i byene – mens andre er å finne ute på bygda, i fjellet og for den saks skyld innerst i en fjordarm. Norge har mange flotte turistveger, og i alt finnes det 18 veier som har denne betegnelsen. Vi skal nå se på ett av installasjonene og kunstverkene, som er å finne langs noen av våre turistveier. Når man skal ha kunst i flott natur, gjelder det kanskje mer enn andre steder å finne noe som «sklir inn» i naturen. Dere kan se selv, og gjøre dere opp en mening – for det er jo mye det kunst handler om. Vi skal også få vite litt mer, om hvorfor det legges ned en del penger i denne type installasjoner.

Lang og god tradisjon

Det at det noen ganger kan være en utfordring å bygge i Norge, er hevet over enhver tvil. Med vårt krevende terreng, er det viktig å få byggene tilpasset det terrenget det skal bygge i. Dette er kunnskap som vi har tatt med videre, i arbeidet med diverse kunstverk langs veien. Kunsten vi opplever langs veien, har som formål å forsterke områdets egenart – og ikke minst legge til rette for mange flotte naturopplevelser langs turistvegene våre.Statens vegvesen har en egen seksjon som har ansvaret for turistvegene våre, og denne seksjonen heter naturlig nok Turistvegseksjonen. Her har man faktisk engasjert godt over 50 mennesker, i arbeidet med kunstverk og annen utsmykking av turistvegene våre.

Stor bredde i kompetanse

Stor bredde i kompetanse

På listen finner vi designere, landskapsarkitekter, arkitekter og ikke minst kunstnere. De langt fleste er norske, men det er kjente utenlandske navn som Louise Bourgeois og Peter Zumthor å finne på listen. Førstnevnte er en kjent arkitekt, mens sistnevnte er en dyktig kunstner.Måten de har arbeidet på, har gitt utslag i en sterk skaperkraft hos de involverte i arbeidet. Stikkord her er kreativitet og nyskaping, i en kombinasjon av både veletablerte og unge utøvere av sitt fag. Dette viser hva som er mulig, når man blander erfaring med nye idéer og nytenking.

Ørnesvingen

Vi starter vår turné i Geiranger, og nærmere bestemt Ørnesvingen. Her ligger det to flotte utsiktspunkt, på strekningen Trollstigen til Geiranger. Stedet vi skal besøke har en helt unik utsikt utover Geirangerfjorden, og her er det bygget en platting eller balkong – som skuelystne kan nyte naturen og utsikten fra.Konstruksjonene er ikke annet enn unike, og er nøye planlagt for at naturen skal komme enda mer til sin rett. Men dette må jo kombineres med byggetekniske krav og lære, i et særdeles krevende terreng. Sikkerhet går alltid først så klart, og slik må det jo så klart være. Man kan sitte og slappe av på benker, i et landskap som er bygget i trappeformasjon ut mot vakre Geirangerfjorden. Noe mer detaljert beskrivelse er ikke lett å komme med, det må rett og slett oppleves.

Helt nyetablert kunst E16 på Skarnes

Posted by on mai 29, 2019 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Helt nyetablert kunst E16 på Skarnes

Helt nyetablert kunst E16 på Skarnes

Det er bare noen uker siden begge rundkjøringene på E16 Skarnes, ble utsmykket med et kunstverk hver. Jeg har som dere kanskje vet, skrevet litt om rundkjøringer og kunstverk tidligere. Det er derfor naturlig at jeg tar for meg kunsten, som pryder rundkjøringene på vei fra Kongsvinger til Oslo. Gjennom min jobb treffer jeg mange mennesker hver dag, og som jeg tidligere har vært inne på – så engasjerer kunst oss mennesker veldig. De fleste sier at de ikke har noe greie på kunst, men engasjerer seg gjør de fleste. Men da tenker jeg at mye av målsettingen er oppnådd, for det er jo reflektering og vurdering som er noe av det kunsten ønsker å oppnå.

Lars Skjelbreia og Aleksander Stav

Dette er navnene på de to kunstnerne som står bak begge kunstverkene, som nå utsmykker rundkjøringene helt sør i Hedmark fylke. Som bildet viser så valgte de fjellryper i en av rundkjøringene, noe som har skap debatt og engasjement hos lokalbefolkningen. I den andre rundkjøringen, er det polarrev som er tema – ingen av disse dyrene er å finne i Skarnes eller regionen forøvrig.

Men la oss se hva de som står bak kunsten, har av tanker og ideer om det som nå pryder omgivelsene for både bilistene og lokalbefolkningen. Det tok kunstutvalget i Sør-Odal kommune lang tid, før valget av hvem som skulle utsmykke rundkjøringene ble tatt. Når man nå ser det flotte resultatet, tror jeg man kan si at det var et riktig og klokt valg – selv om debatten raser ganske heftig.

Innfallsporten til Hedmark

Innfallsporten til Hedmark

Skarnes ligger helt sør i fylket, og har Akershus fylke som sin nærmeste nabo. Dette er mye av årsaken til at det er blitt valgt dyrearter, som man ikke finner på Skarnes – men andre steder i det store fylket som Hedmark er. Ordføreren sier at Skarnes er innfallsporten til Hedmark, og det stemmer jo bra med all trafikken som er å finne på E16. Et landemerke og et godt førsteinntrykk, er ord som ordføreren brukte om kunsten som pryder rundkjøringene.

Kåre Tveter

Med tanke på at det er polare dyrearter som ble valgt, så kan det fortelles at selve idéen dukket opp på bakgrunn av Kåre Tveters maleri fra Svalbard. Juryen som tok beslutningen, bestod av kulturfaglig rådgiver, enhetsleder teknisk etat, varaordfører, kunstkonsulent og ikke minst en billedkunstner. Det var med andre ord en faglig bred jury, som jobbet godt og grundig med saken i forkant.

Mange kunstnere på listen

Totalt var det 40 dyktige kunstnere på listen ved oppstarten, og det man satt igjen med til slutt var altså 2 stykker. Dette viser at det er stor interesse hos mange kunstnere, og jobbe med denne type kunst som etter hvert har blitt så populær i Norge. I skrivende stund har rypene og revene i rundkjøringene på E16 Skarnes, vært et skue i bare noen uker. Det at det finnes mange meninger om dem, er i alle fall helt sikkert. Selv synes jeg det har blitt riktig så flott, det at meningene er delte er bare et sunnhetstegn slik jeg ser det.

Kunst i rundkjøringer

Posted by on mar 18, 2019 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Kunst i rundkjøringer

Kunst i rundkjøringer

Er det noe det har kommet mye av i Norge de siste tiårene, er det i alle fall rundkjøringer. Man kan mene mye om en del av dem, men det er i alle fall ikke noen tvil om at de er effektive (mer…)

Amerikanske Billedhuggere

Posted by on jun 25, 2018 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Amerikanske Billedhuggere

Amerikanske Billedhuggere

Det er mange kunstnere som driver på med billedhugging, variasjonene innen denne type av kunst er jo mange. Noen bruker fri fantasi og mange har da problemer med å forstå hva kunstneren egentlig vil ha frem i sitt verk.

(mer…)

Amerikanske malere

Posted by on jun 20, 2018 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Amerikanske malere

Amerikanske malere

Det er mange forskjellige kunstnere der ute, noen av de driver også på med mange forskjellige varianter av kunsten. Malere, skulptører, fotografer, grafikere, poesi og grafisk design er det flere som kombinerer. Flere av disse stilene har igjen flere typer kunst som de spesialiserer seg på, noen med lite hell andre igjen med stor suksess. Fotografier er ett område som det kan gjøres mange forskjellige varianter av, noen av disse kunstnerne kommer her. (mer…)

Yoko Ono

Posted by on jun 13, 2018 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Yoko Ono

Yoko Ono

Kunst gjelder mange forskjellige kategorier, billedhuggere, malere, grafikere, skribenter er noen av områdene som går under navnet kunst.

Det finnes mange kunstnere i hvert eneste land verden rundt så det er ikke helt enkelt og trekke frem hvem som er best. Det kommer jo an på hvilken form for kunst en liker selv også.

(mer…)

Henrik Ibsen

Posted by on mai 22, 2018 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Henrik Ibsen

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen blir betegnet som en av Norges største kunstnere, han var dramatiker og lyriker som skrev veldig mange teater stykker.

(mer…)

Norske kunstnere

Posted by on mai 17, 2018 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Norske kunstnere

Norske kunstnere

Det er mange forskjellige typer kunst, skulptører, malere og diktere mm. Noen har opparbeidet seg et stort navn både i Norge og internasjonalt, men det er ikke mange som klarer dette mens de lever. Man får gjerne et stort navn innen kunsten etter sin bortgang.

(mer…)

Fra kunstnerhjem til museum 2

Posted by on mai 16, 2018 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Fra kunstnerhjem til museum 2

Fra kunstnerhjem til museum 2

Veldig mange kunstnernes hjem har blitt til museum verden rundt. Også her i landet har det kommet mange museer bygd på norske kunstneres barndomshjem. Og også boliger de har bodd og arbeidet i gjennom sin karriere.

(mer…)

Fra kunstnerhjem til museum 1

Posted by on mai 11, 2018 in Stol | Kommentarer er skrudd av for Fra kunstnerhjem til museum 1

Fra kunstnerhjem til museum 1

Mange kunstnere har ikke blitt berømte før etter sin bortgang, og i flere tilfeller har deres hjem har blitt til museum etter deres bortgang. På den måten har allmenheten kunnet få se og oppleve hvordan de bodde og jobbet.

(mer…)