Stol

Norske kunstnere

Postet av Renate

Det er mange forskjellige typer kunst, skulptører, malere og diktere mm. Noen har opparbeidet seg et stort navn både i Norge og internasjonalt, men det er ikke mange som klarer dette mens de lever. Man får gjerne et stort navn innen kunsten etter sin bortgang.

Vi har hatt og har mange kunstnere her i landet som har virkelig gjort det bra. Det er gjort mye for at deres arbeid skal bli bevart for fremtiden.

Alf Prøysen

Et kjent navn for de litt eldre er Alf Prøysen, forfatter og visesanger. Prøysen kom til verden på Rudshøgda i Ringsaker kommune i 1914. Han het Alf Olafsen i sin barndom, han byttet så navnet til Prøysen da han var litt over 20 år gammel. Det var navnet på den husmannsplassen han hadde vokst opp på.

Hans viser og fortellinger i fra barndomsårene og tidlig i voksen alder bar preg av den tiden han hadde vokst opp. Det handlet gjerne om arbeidet og livet på bygda hvor han drev og jobbet på forskjellige gårder.

Han skrev både dikt og musikk da han var litt over 20 år gammel, han fikk også flere dikt trykt i forskjellige blad og magasiner.  Da han så flyttet vekk i fra Ringsaker og over til Sørum kommune da han var i midten av 20 årene startet han å skrive flere revyviser til Dovrehallen. Dovrehallen var på den tiden en restaurant og pub med en teaterscene.

Han hadde begynt og bli kjent i nærmiljøet og det ble mye skriving i perioder, bryllupssanger og konfirmasjonssanger skrev han på bestilling og klarte seg ganske godt økonomisk på den tiden.

Da han var rundt 30 år gammel startet han på den første boka, Dørstokken heme. Her var det flere noveller som han la inn i boken som han så fikk en bokhandler til og utgi for seg.

Det var på den tiden han satset videre med vise skrivingen også, han fikk flere oppdrag om å skrive viser og fremføre dem selv. Dette ble godt kjent og han fikk snart sine viser sendt på radioen og det var da han virkelig ble en kjendis i Norge.

Listen over hans arbeid har blitt lang, dikt og viser, romaner, noveller, teater drama, barnebøker, plater, film og tv.

Prøysen gikk bort i Oslo bare 54 år gammel.

Sigrid Undset

Sigrid Undset kommer egentlig i fra Danmark, hun ble født i starten på 1880 tallet i Kalundborg. Hun hadde Norsk far som for tiden jobbet i Danmark, hennes mor var derimot i fra Danmark. Familien flyttet til Norge da hun var bare to år gammel.

Da hun var rundt 10 år gammel da hennes far ble syk og hun satt og leste mye for han. Det var her hun ble kjent med litteraturens verden og inspirerte henne til å begynne og skrive selv.

Hun skrev mange romaner, noveller, lyrikk og essays i årene hun drev på. Det ble også belønnet med Nobelprisen i litteratur i 1928 for sitt fremragende arbeid.

Det ble flere andre utmerkelser også, som æresdoktor ved Russell Sage College, Smith College og Rollins College i Canada.

Hun gikk bort i en alder av 67 år på Lillehammer.