Stol

Norges største kunstner

Postet av Renate

Dersom det er snakk om norske kunstnere i noen sammenheng så er det vel en person som først og fremst må fremheves. Det er flere gode kunstnere som har gjort mye bra i Norge, men det er ingen som har samme internasjonale annerkjennelse som denne personen jeg tenker på. Har du gjettet allerede hvem jeg tenker på? Ja selvfølgelig er det Edvard Munch jeg tenker på. Han er vel like kjent i utlandet som han er i Norge. Han var maler og grafiker og har flere kjente malerier som er verdensberømte.

Størst

Selv om det begynner å bli ganske mange år siden Edvard Munch gikk bort så er han vel fortsatt med klar margin den største kunstnere Norge har hatt i historien. Han har verker og malerier som er verdenskjente og som veldig mange gjerne skulle hatt i sine kunstsamlinger rundt omkring.

Av kjente verker han har malt kan jeg nevne noen få som er «Skrik» som sannsynligvis er det aller mest kjente maleriet han har lagd. Andre meget kjente verker er «Madonna», «Det syke barnet», «Pubertet» og «Dagen derpå».

Men Edvard Munch gjorde mer enn bare å male. Han var mest kjent som maler og grafiker. Men han hadde også en side av seg som den artisten han var som dikter og skribent. Han skrev flere ting som forfatter – han skrev både dikt og dramatiske tekster.

Oppveksten

Munch selv er født i Løten på Hedemarken. Løten grenser til Hamar i vest og mot Elverum i øst. Han ble født der i 1863, mens han gikk bort mens han var i Aker kommune like utenfor Oslo i 1944. Han ble altså over 80 år gammel.

Edvard hadde 4 søsken. En eldre søster og tre yngre – en bror og to søstre. Alle de tre siste er født i Oslo etter at familien Munch flyttet til hovedstaden i 1864 da Edvards far hadde fått jobb som korpslege ved Akershus slott og festning.

Edvards mor, Laura Munch, døde når Edvard bare var fem år gammel. Edvard selv var mye syk i barndommen. Han slet mye med kronisk astmatisk bronkitt og hadde mange og alvorlige anfall av giktfeber og revmatisk feber.

Skolegang og utdanning

På grunn av mye sykdom i barndommen så ble det ikke fullverdig skolegang på Edvard Munch. Men han kom da inn på Den Kongelige Tegneskole i 1880. Her var han innom flere forskjellige klasser, men sluttet på skolen igjen allerede året etter. Han gikk da sammen med en gruppe unge kolleger og de leide seg et atelier. I disse årene hadde han allerede begynt å male. Og i 1883 debuterte han med et maleri på Industri og Kunstutstillingen og etter denne utstillingen kom det flere andre utstillinger i året.

Edvard Munch sitt mest kjente maleri malte han ganske tidlig i livet. Maleriet er datert i 1893 – altså det året han fylte 30 år. I dag er «Skrik» en av Norges store kunst skatter. Bildet er lagd i fire originalversjoner. Tre av bildene er i Norge, mens det siste ble auksjonert bort for noen år siden til en ukjent kjøper.