Stol

Litt om kunstner og litt om utdanning

Postet av Renate

Er det mulig å leve av å være kunstner? Mange stiller seg spørsmål om hva en kunstner lever av? De lever selvfølgelig av det samme som deg og meg, men det er vel et av de yrkene hvor det er meget vanskelig å beregne sin inntekt til enhver tid. Og det finnes jo mange forskjellige typer kunstnere så der også varierer jo inntekt og muligheter til å leve av det veldig. Men noen klarer det selvfølgelig, noen klarer det ved hjelp av tilskudd mens noe klarer det ikke overhodet. Det er i dette yrket som i alle andre yrker. Du har de som virkelig lykkes og lever godt av yrket sitt, du har de som er der og lever av det men som aldri kommer frem i rampelyset. Og du har de som prøver og prøver alt de kan og klarer, men de får det ikke til å fungere og mislykkes på alle områder. Slik har det alltid vært og slik vil det garantert alltid komme til å være også i fremtiden.

Kunst kan læres

Det å bli kunstner innen et eller annet emne kan læres i de aller fleste tilfeller. Det er ikke sant at faget kunst må være medfødt. Greit nok at studier skaper mye like ting og personer, men alle har sin personlighet som de igjen etter hvert vil la komme frem i sin form for kunst. Alle har sine retninger og ideer som de har skapt før de begynte på studier. Uten disse ideene og kanskje visjonene så ville de aldri ha startet på en studie. En utdannelse vil bare hjelpe deg å klargjøre enkelte ting som du allerede kanskje eller ganske sikkert var klar over. Men nå er det ingen tvil etter å ha vært gjennom det i studier.

Kunstner utdanning

Det kreves ingen spesifikk utdannelse for å jobbe som kunstner. Men det er mulig med flere utdannelser og få grunnleggende kunnskap om flere ting innen kunst. Det er så mange forskjellige kunstnere innen så mange forskjellige emner at det er totalt umulig å gi noen utdannelse innen en ting og du er kunstner på generelt plan. Utdanningen må bare være grunnleggende og så må hver og en tilegne seg resten av kunnskapen de trenger på egenhånd.

Som en liten sammenlikning eller som et eksempel så lurer jeg jo da på hvordan en billedkunstner kan nyte godt av samme kunnskapen som en «skrotnisse». En «skrotnisse» er en kunstner som lager skulpturer og annet av skrot. Mens en billedkunstner skaper jo bilder i forskjellige former. Så nesten alle kunstnere eller kanskje til og med en del av det å være kunstner er å være individuelt forskjellig fra din kollega og ikke helt A4 hele veien. Tenke nytt og utradisjonelt er vel kanskje litt beskrivende på det jeg forsøker å si.

Totalt er det rundt 2500 organiserte og registrerte kunstnere. Men det er mange av de som ikke har noe navn som er kjent utenfor deres egne lokale kretser.

Men det har jo kommet frem mye interessant kunst i Norge også. Men det får vi se litt på ved en senere anledning. Denne artikkelen eler bloggen begynner å bli lang nok. Ha en fin dag.