Stol

Kunstner i Norge

Postet av Renate

Det er jo mye som kan skrives om Norges største kunstner gjennom tidene. Hans liv, hans jobbing med sine verker, hans verker og beskrivelser av alt han har gjort som er kjent i tillegg til de mest kjente maleriene. Men det tror jeg vil bli litt kjedelig og bare sitte og ramse opp liste på liste med kjente eller forholdsvis kjente saker fra Edvard Munch og alt rundt han. Nei jeg tar heller en tur litt mot nyere dager og ser hva jeg kan finne av kunstnere som er synlige i dag og som har verker som vi kan se i dag eller har sett i dag.

Mange kunstarter

Det er så mange sider av kunst så jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne for å skrive litt om kunst og kunstnere i Norge. Billedkunstnere, designere, dansere, glasskunstnere, malere, treskjærere, keramikere, kunsthåndverker, grafikere, gravører, fotokunstnere og skulptører. Det er så mange at det kunne vært skrevet en egen bok bare om det ganske sikkert.

Men jeg skal plukke ut et par stykker fra Østlandet som har markert seg på flere forskjellige måter. De er faktisk brødre og også tvillinger. Deres far var også kunstner – han var kunstmaler og grafiker. Født i Fredrikstad i 1935 – jeg tenker på Øivind Andre Sand. Han var selvlært som kunstner. Men han er også far til de to tvillingene jeg nevnte over her – Vebjørn og Aune Sand.

Tvillingene Sand

Øivind Andre Sand (født 30. april 1935 i Fredrikstad) er en norsk kunstmaler og grafiker.

Sand er selvlært som kunstner. Han er far til Vebjørn Sand og Aune Sand. De er født i Bærum midt på 60 tallet.

Vebjørn Sand er vel den av de to som er mest kjent for sin kunst. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, men har også gått på Kunstakademiet i Praha og Art Students League of New York.

Vebjørn er først og fremst kjent som kunstmaler og har hatt en rekke utstillinger opp gjennom årene.

Men her hjemme er han kanskje mest kjent for sine prosjekter ute i fri luft. Har du tatt flyet fra Gardermoen og kjørt bil for å komme til flyplassen, da har du ganske sikkert sett Keplerstjernen på vei innover mot Gardermoen. Den er det Vebjørn Sand som står bak installasjonen av sammen med flere andre ting.

Vebjørn har også malt flere portretter av kjente personer på sentrale plasser. Ole Petter Ottesen på Universitet i Oslo, men dessverre ble ikke det klart før etter rektorens bortgang.

Portrett av Biskop Gunnar Lislerud i Domkirken i Fredrikstad, Statsminister Jan P. Syse på statsministerens kontor og skuespiller Knut Wigert på Nasjonalteatret.

Aune

Aune Sand ble vel litt kjent etter å ha spilt hovedrollen og regissert filmen Dis på midten av nitti tallet. Den filmen fikk så dårlig kritikk at den gikk inn på mange bunn lister istedenfor topp lister. Noen sa at filmen var så dårlig så de nektet å kalle det for en film til og med!

Senere har han vært med sin bror og åpnet et familiegalleri. Først i Norge og senere i USA.