Stol

Gatekunstnere

Gatekunstnere
Postet av Renate

Overalt i hele verden fins kreative sjeler og gatekunstnere. De gjør alt fra dans, musikk, malerier og tryllekunst. Hvem er disse menneskene og hvorfor gjør de det de gjør? Å opptre på gaten i en storby blir ofte sett på som fattigdom, og mange er tiggere som ber folk om penger for å opptre.

Ofte kommer disse menneskene fra fattige land til rike I-land for å få det godt og få trøst. Derimot fins også de profesjonelle gatekunstnerne, som har et stort talent innenfor det de driver med. Man kan for eksempel finne dyktige tegnere som tegner portrett av mennesker, elever fra skoler kan vise frem dans som de har laget på skolen, eller man ser dyktige kunstnere som lager veggmaleri.

Gatekunstnere gjør noe med bybildet, og gjør det mer levende og fargerikt. Noen kan kanskje oppleve dem som påtrengende og ubehagelige, og det fins ingen klare regler for om det skal være lov, eller om det for eksempel skal forbys. Noen ser på det som kriminalitet, og det kan oppleves som lite organisert og pengeutpressende på folk.

Disse menneskene har også ofte et politisk budskap som de ønsker å vise, de ønsker gjerne å gjøre opprør mot samfunnsendringer, eller å bli sett og hørt som menneske. Å tjene penger på gaten kan enten skje frivillig som en form for kunst, eller noen kan gjøre det på grunn av økonomiske problem og fattigdom.

Banksy

Banksy er en kjent engelsk kunstner av graffiti, han opererer under pseudonym. Hans kunst er gjerne satirisk, og omhandler tema innen politikk, etikk og kultur. Teknikken hans inkluderer graffiti og bruk av stensil, som er et type vokspapir som også kan kopieres og mangfoldiggjøres, etter at man har laget et kunstverk på det, i en stensilmaskin.

Kunstverkene til Banksy fins i London og i flere byer rundt om i verden. Banksy startet som gatekunstner i 1990-årene, og hørte til DryBreadZ Crew. I 1998 arrangerte gatekunstneren en tilstelning kalt “Walls On Fire” i Bristol, hvor kunstnere fra England og Europa møtte. I 2003 arrangerte Banksy en annen utstilling, kalt “Turf War”, hvor han malte dyr. I 2006 hadde han en utstilling som het “Barely Legal” i Los Angeles, som inneholdt en ordentlig elefant plassert i et rom, og som var malt i rosa og skinnende blomstermønster.

I tillegg har han laget egne versjoner av kjente malerier, for eksempel maleriet Water Lily Pond av Claude Monet, som etterpå inkluderer en handlevogn og søppel. Eller Nighthawks av Edward Hoppers, som nå inkluderer engelske fotballsupportere i undertøy som har knust kafévinduet. I filmen Children of Men, kan man se noen av Banksys kunstverk.

Gatekunst i Oslo

Gatekunst i Oslo
Gatekunst i Oslo

Oslo har i moderne tid blitt et attraktivt sted for gatekunstnere, og VisitOslo har laget et interaktivt kart over gatekunsten, til bruk for turister. Tøyen er et område hvor det er mye gatekunst, og også på Grünerløkka. Tøyen har som mål å bli Skandinavias største utendørsgalleri innen 2020 når Munch-museet flytter. Gatekunsten i Oslos gater er både satt opp lovlig og det fins også graffiti-malerier.