Stol

Amerikanske Billedhuggere

Postet av Renate

Det er mange kunstnere som driver på med billedhugging, variasjonene innen denne type av kunst er jo mange. Noen bruker fri fantasi og mange har da problemer med å forstå hva kunstneren egentlig vil ha frem i sitt verk.

Andre igjen lager kunst som folk flest klarer og forstå meningen med, kommer jo litt an på øyet som seg også da.

Men det er jo gode penger på å lage ett kunstverk om man her et litt kjent navn.

Claes Oldenburg

Claes Oldenburg er egentlig i fra Stockholm i Sverige, han flyttet til Amerika sammen med familien da han var bare fem år gammel.

Her tok han utdannelsen ved Yale Universitetet og The Art Institute of Chicago, han er mest kjent for sine spesielle installasjoner.

Installasjoner i kunstens verden er et rom som blir satt opp på en spesiell måte sånn at det får en tre dimensjonal effekt. Her fylles rommet opp med ulike gjenstander sånn at det utgjør den kunstneriske komposisjonen som man får oppleve når man går inn i rommet.

Han bruker gjerne gjenstander i fra hverdagslivet, hamburger, pølse i brød, murerskje og ellers hva han kan finne rundt omkring.

Han samarbeidet mye med sin kone som var Coosje van Bruggen som drev mye på med enorme skulpturer av hverdagslige ting.

Richard Serra

Serra er en Amerikansk minimalistisk skulptør og video kunstner. Hans skulpturer er stilt ut flere steder i både i Amerika og ellers i verden.

Du finner også en av hans skulpturer i Norge, det er satt opp på Bankplassen i Oslo.

Det har blitt mange utmerkelser og titler på Serra, Fyrsten av Asturias pris for kunst er en av dem.

Det har blitt en stor samling skulpturer med tiden og mange kan du finne på steder som Los Angeles County Museum of Art, Museum of Modern Art i New York, Museum of Modern Atr i San Francisco og mange av hans verk som fortsatt er på papiret finner man på Colby College i Waterville i Maine.

Rex Ingram

Rex Ingram var en billedkunstner, skuespiller, regissør, og forfatter.

Han kom i fra Dublin i Irland men flyttet over til Amerika når han var nitten år gammel.

Han startet opp som skulptør og begynte som regissør som en tilleggs interesse. Da han regisserte filmen De Fire Ryttere som kom ut i starten på 20 tallet ble han verdensberømt. Det gjorde til at han flyttet over til Frankrike og satte opp sitt eget studio i byen Nice.

Her ble det gjort noen filmer, men de kom ikke helt opp på toppen av listene så han vendte tilbake til billedkunsten.

Alex Katz

I fra Brooklyn i New York kommer Alex Katz som er kjent for sine skulpturer, grafikk og malerier.

Hans første egne utstilling holdt han da han var 27 år gammel i New York i Roko Gallery. Det ble flere utstillinger i Amerika før han satte kursen mot Europa og hadde sin første utstilling der i Baden Baden i Tyskland.

Men det var i Amerika han har holdt flest utstillinger, mange av hans verk kan man finne på Colby College Museum of Art som ligger i Lincolnville i Main. Der er det over 400 collager, malerier og grafiske trykk som han har gjort.